Koffie droogt uit

Je hebt het vast wel eens gehoord… “van koffie droog je uit”, of “als je koffie drinkt, moet je er een glas water bij drinken”. Wees gerust, je kunt gewoon koffie blijven drinken, het is namelijk een fabel.

Hoe zit het dan wel, deze beweringen komen tenslotte ergens vandaan…

In koffie zit cafeïne en cafeïne is een stofje dat van nature voorkomt in koffiebonen. Maar het zit bijvoorbeeld ook in cacaobonen, colanoten, theebladen en guaranabessen. Producten die dus van deze ingrediënten zijn gemaakt, zoals thee, chocola, cola en energiedrankjes, bevatten dus ook allemaal cafeïne. 

Bij kleine hoeveelheden (denk aan 1 à 2 kopjes koffie) heeft een stimulerend effect waardoor het vermoeidheid tegen gaat en je concentratie en prestaties verbeterd.

Cafeïne heeft ook de eigenschap om de natriumuitscheiding in ons lichaam te bevorderen. Natrium trekt vocht aan waardoor je lichaam urine aanmaakt. En als je blaas vol is, moet je plassen.

Cafeïne heeft dus een licht vochtafdrijvend effect door de verhoogde natriumuitscheiding. Maar hierdoor verlies je niet méér vocht dan als je bijvoorbeeld water of thee zou drinken, het vocht verlaat je lichaam alleen sneller.

“Koffie droogt uit” is dus een fabel. Je kun dus gerust (maar uiteraard weer met mate) genieten van je dagelijkse kopje koffie.