Slaap je slank!

Huh… kan dat dan?
Jezelf slank slapen is inderdaad wat kort door de bocht, maar slaap heeft wel een hele belangrijke invloed op je gewicht. Tijdens je slaap gebeurt er namelijk heel veel in je lichaam: er worden hormonen naar je cellen gestuurd, nieuwe indrukken worden verwerkt en chemische processen worden in evenwicht gehouden.

Een van die processen is het evenwicht tussen de hormonen Leptine en Ghreline, beter bekend als de “hongerhormonen”. Of beter gezegd: Ghreline is je hongerhormoon en Leptine je verzadigingshormoon. Als je lekker en goed slaapt, krijgen die twee geen ruzie met elkaar. Dan vertelt de Ghreline je op het juiste moment op tijd dat je honger hebt en trekt de Leptine aan de bel als je vol zit.

Als je slecht hebt geslapen produceert je lichaam meer Ghreline. Dit verstoort de balans tussen honger hebben en vol zitten. Want als je te veel Ghreline aanmaakt, wordt je extra gevoelig voor vet en suikerrijk eten. Je lichaam denkt namelijk dat het meer energie nodig heeft. Met als gevolg dat je dus gaat snoepen en snaaien.
Ondertussen heb je een tekort aan Leptine. Je lichaam geeft niet meer aan dat je vol zit, waardoor je meer eet dan nodig.

Het slaaptekort zorgt dus dat je die dag veel en vaak honger hebt, of misschien zelfs wel de hele dag honger. Hierdoor wordt afvallen moeilijk vol te houden. En hoe langer je wakker bent, hoe meer tijd je hebt om te gaan eten. Daarbij voel je je moe en heb je geen (of minder) zin om te bewegen… zo word je dus sneller dik.

Ook heeft gebrek aan slaap invloed op je stemmingen. Je bent sneller sjacherijnig en voelt je vaak ellendig. En wat ga je doen als je je ellendig voelt? Je zoekt je geluk in voedsel, je gaat emotie-eten dus. Waar je ook alleen maar weer dik van wordt.

Alle energie die je lichaam te veel binnen krijgt, slaat het op in vetcellen. Hoe dikker we worden, hoe meer vetcellen we hebben. Leptine wordt aangemaakt in onze vetcellen. Handig, zou je denken. Dan krijg ik lekker snel door dat ik vol zit. Helaas… bij een overschot aan dit hormoon wordt je lichaam er ongevoelig voor. Hierdoor krijg je alsnog niet het signaal dat je vol zit.

Jezelf écht slank slapen kan dus niet. Je kunt er alleen wel voor zorgen dat je door voldoende slaap de Ghreline en Leptine onder controle houdt en daardoor ook je lichaamsgewicht

bronnen: www. hormonen.nl; www.slaapoefentherapie.nl